PODACI

"Reporteri bez granica": Ove godine u svijetu je ubijeno 80 novinara

Džamal Kašogi ubijen u Istanbulu. Agencije

Index.hr

18.12.2018

Najmanje 80 novinara ubijeno je u svijetu u 2018. godini zbog svog posla, objavila je nevladina organizacija "Reporteri bez granica" .  

Više od polovine ubijenih stradalo je u samo pet zemalja: Afganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se u godišnjem izvještaju o medijskim slobodama u svijetu objavljenom u utorak u Berlinu. 

Prema tim podacima, 15 novinara ubijeno je u Afganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu te šest u Indiji. U izvještaju također stoji da je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Američkim Državama, od kojih je četvero poginulo u napadu na novinu "Capital Gazette" u Merilendu.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38 novinara), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U posljednjih deset godina 702 novinara ubijena su u svijetu. Novinari koji prate oružane sukobe u svijetu bili su izloženi najvećem riziku, no isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.