ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Broj beskućnika u Americi raste već drugu godinu zaredom

Prioritet imaju porodice s djecom, njima se prvima pomaže - veteranima se iz političkih razloga isto pruža adekvatna pomoć.

Najteže je samcima beskućnicima. AFP

Index.hr

18.12.2018

Prema najnovijem istraživanju američke državne agencije HUD, broj beskućnika u toj zemlji u porastu je već drugu godinu zaredom, javlja "NBC News".

To se prvenstveno događa zbog porasta cijena nekretnina i nedostupnosti povoljnih stambenih objekata.

Naime, prema državnoj agenciji HUD, od 2010. do 2016. godine smanjivao se broj onih koji iz određenih razloga nisu mogli priuštiti krov nad glavom. No, zbog nedostupnosti povoljnih stambenih objekata stanje se počelo pogoršavati u 2017. i 2018. godini.

Skupe nekretnine

- Sve više američkih gradova i zajednica upozorava na problem s beskućnicima, ali gubimo bitku zbog previsokih cijena nekretnina - komentirao je najnoviju studiju Mel Martinez, bivši sekretar HUD-a.

HUD istražuje koliko ima beskućnika u SAD svake godine, a rezultati se temelje na jednogodišnjem prebrojavanju stanovnika koji nemaju adekvatan smještaj. U januaru ove godine bilo ih je 550.000.

S obzirom na to da ta brojka ipak prikazuje značajan pad kada se uspoređuje s brojem beskućnika u Americi prije desetak godina i jer porast od 0,3 posto spram 2017. godine nije toliko zabrinjavajući, Trampova administracija smatra kako je broj beskućnika u 2018. ''većinom isti'' kao i prošle godine. 

Najteže je samcima

Najteže je samcima beskućnicima. Njima sistem najmanje pomaže - rekla je Nan Roman, izvršna direktorica organizacije "National Alliance to End Homelessness". 

- Prioritet imaju porodice s djecom. Njima se prvima pomaže. Veteranima se iz političkih razloga isto pruža adekvatna pomoć. No samci nemaju skoro nikakvu podršku - objasnila je.

Kritično na zapadu SAD

Najkritičnije je na zapadu SAD smatra Čad Viliams (Chad Williams), voditelj službe "Southern Nevada Regional Housing Authority". 

U Kaliforniji je broj beskućnika porastao za 10 posto spram 2016. godine. Na listi čekanja za smještaj u skloništu za beskućnike u San Francisku zna biti i više od 1000 osoba po noći. U gradu Fresno gradske vlasti već duže upozoravaju na nedovoljan broj smještajnih objekata za beskućnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.