IZVJEŠTAJ

Žene zarađuju manje od muškaraca, jaz u plaćama u 2018. bio 51 posto

Nordijske zemlje Norveška, Švedska i Finska među vodećim su zemljama, a slijedi Nikaragva na petom mjestu

Ove godine na čelu država samo 17 žena. AFP

Index.hr

18.12.2018

Žene moraju čekati još 202 godine da bi se u plaćama izjednačile s muškarcima i imale iste mogućnosti zapošljavanja, prema globalnom izvještaju objavljenom u utorak, prema kojem uvođenje umjetne inteligencije i nedostatak organizirane skrbi za djecu onemogućava mnoge žene u ulasku u svijet rada.

Žene zarađuju upola manje koliko zarađuju muškarci, podaci su Svjetskog ekonomskog foruma WEF, prema kojem je jaz u plaćama u 2018. bio 51 posto. 

- Još smo daleko od jednakosti i tačke u kojoj će žene i muškarci imati iste plaće za isti posao - kazala je autorica izvještaja Sadia (Saadia) Zahidi, voditeljica WEF-ovog centra za novu ekonomiju i društvo.

Ove godine zaposleno manje žena nego muškaraca

Ove je godine bilo zaposleno manje žena nego muškaraca, uglavnom zbog nedostatka organiziranog zbrinjavanja djece što onemogućava žene da uđu u svijet rada ili napreduju do viših položaja, prema godišnjem indeksu koji rangira 149 zemalja u njihovu napretku da smanje rodni jaz.

Većina ekonomija nije postigla veliki napredak u osiguranju bolje infrastrukture za skrb o djeci -  kazala je Zahidi u telefonskom intervjuu. 

To je i dalje veliki razlog zašto žene ne mogu na tržište rada ili ne mogu napredovati toliko koliko bi trebale s obzirom na talente koje imaju, dodala je. Žena nema na vrhu, utvrdio je izvještaj, a samo trećina menadžera su žene. 

Ove je godine na čelu država samo 17 žena, a 18 posto ministarskih pozicija u svijetu drže žene te 24 posto parlamentarnih mandata u svijetu. 

Zahidi je upozorila i da nove tehnologije poput umjetne inteligencije i robota otimaju poslove koje su tradicionalno obavljale žene, uključujući administraciju, uslužne djelatnosti i telemarketing. S napretkom tehnologije posao će najteže nalaziti žene i djevojke sa skromnim kompjuterskim vještinama. 

Iako se broj žena u sektoru nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike povećao proteklih godina, one i dalje čine samo 30 posto naučnika u tom sektoru, prema UNESCO-u. 

Nijedna zemlja nije zatvorila jaz u plaćama, prema WEF-u, koji je istraživanje radio koristeći podatke Međunarodne organizacije rada, UN-ovog programa za razvoj i Svjetske zdravstvene organizacije.

Island na prvom mjestu

Island je desetu godinu zaredom na vrhu prema svim pokazateljima rodne ravnopravnosti uključujući ekonomske, društvene i zdravstvene.

Nordijske zemlje Norveška, Švedska i Finska među vodećim su zemljama, a slijedi Nikaragva na petom mjestu

Na dnu su Jemen, Pakistan, Irak i Sirija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.