ODLUKA Krivo shvaćen pravni mehanizam

Ustavni sud odbacio tužbu AfD-a protiv politike Angele Merkel

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici kancelarke pokrenula je spor

24sata.hr
18.12.2018 12:38

Sve tri tačke tužbe odbačene

Foto: Arhiv

Ustavni sud Njemačke odbacio je tužbu parlamentarnog zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) uperenu protiv izbjegličke politike vlade Angele Merkel, saopćio je Ustavni sud u utorak.

U sve tri tačke tužbe nije razjašnjeno u kojoj mjeri odluke njemačke vlade iz 2015. o otvaranju austrijsko-njemačke granice krši ili neposredno ugrožava prava podnosioca - stoji u obrazloženju ustavnog suda, koji je jednoglasno odbacio sve tri tačke tužbe koja je podnesena na temelju tzv. mogućnosti podizanja tužbe ustavnih tijela, u koje, između ostalih, spada i Bundestag. 

AfD je krivo shvatio ovaj pravni mehanizam, ustavni sud nije tu kako bi kritizirao rad vlade, navodi se u obrazloženju sudskog vijeća.

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred ustavnim sudom tvrdeći da je Angela Merkel samostalnom odlukom vlade povrijedila prava Bundestaga, koji nije bio uključen u donošenje odluke o otvaranju granica.

U septembru 2015. savezna kancelarka Angela Merkel je donijela odluku o primanju izbjeglica koje su se našle u Mađarskoj, iako to Njemačka, prema važećem Dublinskom sporazumu, nije bila dužna učiniti -  stoji u tužbi AfD-a. Prema AfD-u, jedino je parlament, Bundestag, u koji je AfD ušao 2017., mogao donijeti takvu odluku. 

Angela Merkel je odluku o otvaranju granica za izbjeglice obrazložila „humanitarnom kriznom situacijom“.

NA VRH