SVIJET

U Engleskoj osuđena grupa nacista, među njima Daniel Bogunović

Njihovi ciljevi i namjere su srušiti demokratiju

Grupa neonacista iz Engleske. West Midlands Police

Index.hr

18.12.2018

Šestero engleskih neonacista osuđeno je na višegodišnje zatvorske kazne zbog pripadnosti zabranjenoj ekstremno terorističkoj organizaciji Nacionalna akcija.

Među njima su posebnu pažnju britanske javnosti privukli Ada Tomas (Thomas) i Klaudija Patatas (Claudia), par iz Benburija koji je svom djetetu dao srednje ime Adolf iz divljenja prema Adolfu Hitleru.

Tomas je osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, a Patatas na pet godina. Sudac je pri izricanju kazne rekao da njih dvoje imaju "dugu povijest nasilnih rasističkih uvjerenja", prenose agencije.

Idući iz grupe neonacista je Daniel Bogunović iz Lestera, koji je osuđen na šest godina i četiri mjeseca. Bogunovića, za kojeg se može pretpostaviti da vuče porijeklo iz ovih krajeva, tužitelji su opisali kao "predanog lidera Nacionalne akcije, propagandistu i stratega".

Sudac je još istakao kako su "njihovi ciljevi i namjere bili srušiti demokratiju u ovoj zemlji kroz ozbiljno nasilje i ubistva i uspostaviti državu nacističkog tipa koja bi iskorijenila čitave sekcije države".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.