SVIJET

Britanci objavljuju nova pravila za imigraciju nakon Brexita

Izvještaj savjetodavnog odbora za migracije preporučuje da Britanija više ne daje preferencijalni tretman radnicima iz EU, već da se u vrijeme nakon Brexita fokusira na visoko kvalificirane stručnjake

Nova vizna pravila za kvalificirane radnike. Arhiv

Index.hr

19.12.2018

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid (Sajid Javid) danas će objaviti planove za imigracijski sistem nakon Brexita koji će imigraciju u Velikoj Britaniji svesti na "održivi nivo", objavio je njegov ured.

Ured je kazao da će novi sistem, kojim će se okončati slobodno kretanje iz drugih zemalja EU, uključiti nova vizna pravila za kvalificirane radnike, ali i da neće biti ograničenja za visoko kvalificirane stručnjake, poput doktora ili inžinjera. 

Upravo su strahovi o dugoročnom socijalnom i ekonomskom utjecaju imigracije pomogli da 2016. Britanija glasa za izlazak iz EU, nakon što je velik broj ljudi, posebno iz siromašnijih zemalja istočne Evrope, preselio u tu zemlju.

- Bit će to jedinstven imigracijski sistem utemeljen na kvalifikacijama i izgrađen oko talenta i stručnosti koju ljudi mogu donijeti, a ne oko toga od kuda dolaze. Na ovaj  način će se maksimalizirati koristi imigracije i pokazati da je Ujedinjeno Kraljevstvo otvoreno za biznis - rekao je Džavid. 

Izvještaj savjetodavnog odbora za migracije objavljeno u septembru preporučuje da Britanija više ne daje preferencijalni tretman radnicima iz EU već da se u vrijeme nakon Brexita fokusira na visoko kvalificirane stručnjake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.