SVIJET

Diplomatska komunikacija meta hakera

Presretnute poruke, poznate kao depeše, otkrivaju i jednu razmjenu mišljenja visokih zvaničnika o sastanku Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u julu

Otkrivaju se detalji poruka. Ilustracija

Srna

19.12.2018

Diplomatska komunikacija zvaničnika EU bila je meta hakerskih napada tokom perioda od tri godine, piše danas "New York Times".

Eminentni list navodi da su hiljade poruka presretnute, u kojima se diplomate bave različitim pitanjima, od američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) do globalne trgovine. 

Upad je otkrila kompanija koja se bavi cyber sigurnošću pod nazivom "Area 1".  Evropski zvaničnici rekli su da pošta s oznakom povjerljivo ili tajno nije pogođena ovim upadom koji je trajao tri godine. 

Neimenovani stručnjak rekao je za list " New York Times" da su metode koje su hakeri koristili slične onima koje koristi kineska vojska. 

- Nakon više od deset godina iskustva sa kineskim cyber operacijama, nema sumnje da je ova kampanja povezana s kineskom vladom - rekao je on. 

Presretnute poruke, poznate kao diplomatske depeše, otkrivaju i jednu razmjenu mišljenja diplomata o sastanku Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u julu, u kojoj se navodi da je "sastanak bio uspješan, bar za Putina".

U drugoj poruci otkrivaju se detalji privatnog susreta kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) i evropskih zvaničnika početkom godine.

U toj poruci kineski predsjednik kaže da Kina neće dozvoliti maltretiranje Vašingtona "čak i u slučaju da trgovinski rat svima nanese štetu" 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.