SVIJET

Rusija ima plan da odvrati neke države od ulaska u NATO

Kosačov predložio intenzivniju saradnju s Moldavijom jer, kako kaže, ova država je zadržala neutralni status u svom ustavu

Ponuđena nova formulacija. Ilustracija

b92.net

19.12.2018

Predsjednik Odbora za vanjske poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov (Kosachev) predložio je da se izmijeni Ruska vojna doktrina.

On je kazao da se vojna doktrina promijeni u dijelu dokumenta koji kaže "da se neutralne države neće naći u dometu ruskih raketa" kako bi ih odvratili od pridruživanja NATO savezu.

On je na okruglom stolu, koji se bavio pitanjima neutralnosti u savremenom svijetu, ponudio novu formulaciju koja bi imala pozitivniji pristup, a to je da države koje održavaju neutralnost ne čine dio ruskih vojnih planova, prenose agencije.

Prema njegovom mišljenju, ovakva formulacija ne bi imala toliko prijeteći karakter kao postojeća koja poručuje, ako se pridružite NATO savezu, bit ćete u dometu ruskih raketa.

On je, također, predložio i raspravu vezano za ekonomske povlastice za države koje zadrže svoju neutralnost jer, kako naglašava Kosačov, takav stav evropskih zemalja treba biti nagrađen preferencijalnim statusom u saradnji s Rusijom.

Kosačov je naveo primjer tri bivše sovjetske republike, danas nezavisne države Bjelorusiju, Moldaviju i Ukrajinu, naglašavaju da je Bjelorusija ruski saveznik, Ukrajina smatra sebe ruskim neprijateljem, a Moldavija ima poseban neutralan status.

U vezi s tim, Kosačov je predložio intenzivniju saradnju s Moldavijom jer, kako kaže, ova država je zadržala neutralni status u svom ustavu, što se ne može reći za Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.