SVIJET Na snagu stupa za dvije godine

Evropska unija postigla dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu

Otpad je poseban problem u svjetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama

Index.hr
19.12.2018 10:44

Smanjiti upotrebu plastičnih tanjira

Foto: Ilustracija

Evropska unija postigla je dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjira ili slamki, objavilo je rano jutros austrijsko predsjedništvo.

Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elizabet Kotinger (Elisabeth Kostinger) na Twitteru je napisala da je postignut dogovor, opisujući to prekretnicom u naporima da smanje plastični otpad.

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU i Parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine. 

U maju je Evropska komisija predložila zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike istodobno smanjujući korištenje predmeta poput jednokratnih plastičnih posuda za hranu.

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika, navela je tada komisija.

Plastični otpad posebni je problem u svjetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

NA VRH