SVIJET

Hakirani e-mailovi otkrili nepovjerenje EU lidera prema Trampu, Rusiji i Iranu

Bijela kuća se do sada nije oglasila po ovom pitanju, tvrdi "New York Times"

Otkriveno 1.100 diplomatskih pošiljki. Ilustracija

L.Đ

19.12.2018

Hakeri su godinama ulazili u mrežu diplomatske e-mail komunikacije Evropske unije i uspješno su presreli na hiljade diplomatskih pošiljki, navodi eminentni list "New York Times".  

Oni su, kako navodi list, otkrili podatke koji ukazuju na zabrinutost zbog nepredvidive administracije američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), napore za dogovore s Rusijom i Kinom, kao i na rizike preispitivanja sporazuma sa Iranom i rizikom da će Iran oživjeti svoj nuklearni program. 

Hakeri su upali i u mrežu Ujedinjenih naroda, američki sindikat A.F.L.-C.I.O, kao i u finansijsku mrežu širom svijeta. Kompromitirani materijal pruža uvid u borbu Evrope koja pokušava shvatiti politička previranja koja zahvataju tri kontinenta. Uključuje memorandume razgovora s liderima u Saudijskoj Arabiji, Izraelu i drugim zemljama u Evropi.

U jednom dijelu dokumenta istaknuto je da su evropski diplomati opisali i sastanak između predsjednika SAD Donalda Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Helsinkiju - sastanak je opisan kao uspješan, i to za Putina. 

Drugi dio, napisan nakon sastanka od 16. jula, prenio je detaljan izvještaj i analizu diskusije između evropskih zvaničnika i predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinpinga) iz Kine. Ističe se dio koji je predsjednik Kine uporedio kao Trampovo „zlostavljanje“ Pekinga sa „slobodnim stilom u bokserskom meču u kojem je sve dozvoljeno“.

Tehnike koje su hakeri koristili tokom trogodišnjeg perioda nalik su onima koje je dugo koristila elitna jedinica Kineske narodnooslobodilačke vojske, tvrdi "New York Time"s. Prepiske su kopirane sa sigurne mreže i postavljene na otvorenu internet-stranicu koju su hakeri postavili tokom napada.

Prema "Arei 1", kompaniji koja je otkrila nepravilnosti i upade, navodi se da je otkriveno 1.100 diplomatskih pošiljki. Bijela kuća se do sada nije oglasila po ovom pitanju, tvrdi "New York Times"



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.