KATOLIČKA CRKVA

Aleksander Salazar odstupio je s mjesta biskupa u Los Anđelesu

Najnoviji slučaj pedofilije svećenika koji trese američku Katoličku crkvu

Papa Franjo prihvatio ostavku. Arhiv

Avaz.ba

19.12.2018

Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Aleksandra Salazara (Alexander, 69) iz Los Anđelesa, optuženog za seksualno zlostavljanje maloljetnika, objavio je Vatikan o tom najnovijem slučaju pedofilije svećenika koji trese američku Katoličku crkvu.

Prema kratkom saopćenju, Salazar je odstupio s mjesta biskupa u Los Anđelesu. Vatikan je novinarima podijelio i pismo nadbiskupa Los Anđelesa Žozea Gomeza (Jose) o Salazarovom slučaju. 

Desetljećima spolno zlostavljao maloljetnike

Prema izvještaju velike porote, 301 svećenik spolno je zlostavljao maloljetnike u saveznoj državi Pensilvaniji u periodu od 70 godina.

U februaru će se u Vatikanu održati veliki sastanak o globalnoj krizi seksualnog zlostavljanja, na kojem će biti prisutni članovi oko 110 nacionalnih katoličkih konferencija, deseci stručnjaka i vođa vjerskih redova.

Gomez je u svom pismu vjernicima rekao kako je već 2005., godinu nakon što je Salazar postao biskup, nadbiskupija znala za optužbe za "neprimjerene odnose s maloljetnicima", za koje je Salazar optužen 1990., kada je bio župnik.

Policija je pokrenula istragu, no okružni tužilac nije ga optužio, kazao je Gomez u pismu. 

Nezavisni odbor nadbiskupije proglasio je optužbe "vjerodostojnima" i o tome informirao Vatikan. Nadbiskup u pismu ne objašnjava zašto je proces između prvih optužbi i ostavke trajao 13 godina.

Žrtve se nadaju da će sastanak pridonijeti stvaranju jasnih pravila da bi i biskupi odgovarali za prikrivanje ili loše rješavanje slučajeva zlostavljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.