SVIJET

FBI snimio teroristu koji je htio ubiti deset hiljada ljudi u Kaliforniji

Među metama koje je planirao napasti bili su kampus Univerziteta u Berkliju i različite lokacije u San Francisku

Index.hr

19.12.2018

Muškarac iz Kalifornije, Amer Alhagagi (Amer Alhaggagi), priznao je krivicu za pružanju podrške terorističkoj organizaciji, nakon što je uhvaćen kamerom kako iznosi planove za terorističke napade koji bi "redefinirali teror".

Tajno su ga snimili agenti FBI-a koji su se lažno predstavili kao pristaše Islamske države, kao i sam Alhagagi, u sklopu dugotrajne istrage koja je počela još na ljeto 2016, izvještava "Newsweek". 

Alhagagi je pored podrške Islamskoj državi, optužen i za krađu identiteta, u julu ove godine. Priznao je da je imao uređaj za krivotvorenje kreditnih kartica i da je kreirao Twitter, Facebook i Gmail račune za ljude za koje je vjerovao da su i sami islamski ekstremisti koji će mu pomoći u njegovim planovima.  

- Želim da dođe do tačke da svaki Amerikanac razmisli dvaput ili triput prije nego što napusti dom. Kao, je li zaista potrebno da sad izađem (iz kuće)? Tako želim da bude - rekao im je ovaj džihadist u snimljenom razgovoru.

Navodno je rekao agentima i da je dobio upute kako izraditi bombe i da može izvesti napade nakon što ISIS-u pošalje fotografije meta i snimku svoje zakletve vjernosti takozvanom kalifu Abu Bakr Al-Bagdadiju, koji se trenutno skriva negdje na istoku Sirije.

Među metama koje je planirao napasti bili su kampus Univerziteta u Berkliju, gdje bi mogao ubiti veliki broj studenata, kao i različite lokacije u San Francisku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.