VAŠINGTON

Razgovor Trampa i Erdoana utjecao na odluku o američkom povlačenju iz Sirije

Zvaničnik Stejt departmenta je samo kazao da u ovom momentu ne žele komentarisati to pitanje

Tramp i Erdoan: Razgovarali u petak. Arhiv

FENA

20.12.2018

Neimenovani visoki američki zvaničnik izjavio je da je telefonski razgovor američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) od prošle sedmice igrao ulogu u odluci SAD o povlačenju iz Sirije, prenose agencije.

- Sve što je uslijedilo, implementacija je dogovora koji je postignut tokom tog razgovora - kazao je ovaj zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

Podsjetimo, Tramp i Erdoan su telefonom razgovarali u petak.

S druge strane, Stejt department nije želio odgovoriti na pitanje reportera u vezi s odlukom o povlačenju iz Sirije.

Zvaničnik Stejt departmenta je samo kazao da u ovom momentu ne žele komentirati to pitanje.

Pentagon je potvrdio da se američke trupe vraćaju iz Sirije, dodajući da će ipak nastaviti sarađivati s "lokalnim partnerima".

Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti povući gotovo 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana.

Bijela kuća je ranije u srijedu saopćila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) počele povlačiti svoje vojnike iz Sirije u momentima kada prelaze na novu fazu borbe protiv ISIL-a.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp je izjavio da su SAD porazile ISIL u Siriji te dodao da je ovo bio jedini razlog zbog kojeg je držao vojsku u toj zemlji.

- Porazili smo takozvanu Islamsku državu u Siriji - moj jedini razlog da budemo tamo tokom Trampovog predsjedničkog mandata - napisao je Tramp na Twitter profilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.