SVIJET

Švedski festival namijenjen isključivo ženama proglašen krivim za diskriminaciju

Pravobranilac zaključio da niko nije pretrpio štetu zbog ograničenja koje je nametnuo festival, stoga neće biti nikakvih kazni

"Statement Festival" događaj "bez muškaraca". Screenhot YouTube

Index.hr

20.12.2018

Švedski festival koji se promovira kao najveći svjetski festival za žene pravobranilac Švedske proglasio je krivim za spolnu diskriminaciju, piše "The Guardian"

Festival je prvi put održan u avgustu u Geteborgu, nakon uspješne kampanje u sklopu koje je prikupljeno gotovo 53 hiljade eura, a istraga zbog mogućeg kršenja zakona o diskriminaciji započela je u julu. 

- Iako organizatori festivala nisu provodili pravilo 'bez muškaraca', budući da nisu radili razliku među spolovima pri njihovom ulasku na festival, izjave koje su davali uoči početka događaja obeshrabrile su određenu grupu ljudi da prisustvuje događaju, prekršivši time zakon koji zabranjuje spolnu diskriminaciju -  pojasnio je svoju odluku švedski pravobranilac zadužen za pitanja diskriminacije.

Neće biti kazni 

Pravobranilac je zaključio da niko nije pretrpio štetu zbog ograničenja koje je nametnuo festival, stoga neće biti nikakvih kazni.

Jasno, vjerujemo da je seksualno zlostavljanje, pogotovo na festivalima, ozbiljan problem. Stoga se veselimo pokušaju da to ispravimo. Međutim, to se ne bi smjelo dogoditi tako da se krši zakon, a njihove su izjave u medijima i na njihovoj internet-stranici upravo to učinile - stoji u pojašnjenju odluke. 

Organizatori festivala na svojoj Facebook stranici poručili su da uspjeh koji je festival polučio pokazuje da je upravo to bilo potrebno učesnicima kojima je namijenjen te da ova odluka pravobranilaca ne mijenja tu činjenicu. 

- Inače, nemamo nikakvih komentara. Zauzeti smo mijenjanjem svijeta - poručili su.

"Statement Festival", događaj "bez muškaraca", izvorno je predložila švedska komičarka Ema Knkare (Emma Knyckare) kao odgovor na nedavni porast silovanja i seksualnih napada koji su pogodili najveće muzičke festivale u zemlji. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.