NEOČEKIVANO

Danska će migrante s dosjeom slati na nenaseljeni otok

Parlament usvojio prijedlog da se oni s kaznenom evidencijom smjeste na dio koji se prije koristio za naučne eksperimente

Vlada ima namjeru na kažnjenički otok poslati stotinjak ljudi. Arhiv

Index.hr

20.12.2018

Danska namjerava migrante s policijskim dosjeom poslati na nenaseljeni otok na kojem će jedni čekati deportaciju, a drugi ostati na neodređeno vrijeme jer zbog stanja u vlastitim domovinama ne mogu biti u nju vraćeni.

Danski je parlament danas usvojio budžet za 2019. u koji je uključen i prijedlog da se migranti s kaznenom evidencijom smjeste na otok koji se prije koristio za naučne pokuse. 

Plan je kritizirao UN-ov sekretar za ljudska prava, a i neki u Danskoj vide to kao jačanje protuimigracijskih stajališta.

Ljudi smatraju da to nije rješenje pravih problema - rekao je Mikael Smed, gradonačelnik Vordingborga, općine u kojoj se nalazi otok.  

Vlada ima namjeru na kažnjenički otok poslati stotinjak ljudi, od kojih će dio vrlo brzo biti deportiran, a ostat će oni koje se protjerati ne može jer im u njihovim zemljama prijeti mučenje ili ubistvo.

U Danskoj je na vlasti koalicija desnog centra, uz podršku desne populističke protuimigracijske Danske narodne stranke (DF). Od migracijskog vala 2015., koji je doveo do uvođenja kontrola na kopnenim granicama, Danska je usvojila stotinjak zakonskih amandmana koji sužavaju prava migranata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.