BRISEL

Evropski poslanici traže raspravu o aktivnostima Irana u Evropi

Dan Preda: Izvjestilac EP-a za BiH. Arhiv

S. N.

20.12.2018

Više od 60 poslanika Evropskog parlamenta zatražilo je raspravu o ponašanju Irana u Evropskoj uniji.

U pisanom podnesku upućenom Evropskoj komisiji i njenoj potpredsjednici i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini (Federica Mogherini) on su najprije upozorili da je 30. oktobra 2018. zvanični Kopenhagen optužio iranske obavještajne službe za planiranje ubistva na tlu Danske.

- Premijer Lars Loke Rasmusen (Løkke Rasmussen) izjavio je da su takvi akti „u potpunosti neprihvatljivi” i da će se „o daljnjim radnjama protiv Irana raspravljati u EU”.

Taj je neuspješni napad u Danskoj samo posljednji u nizu iranskih terorističkih urota u Evropi ove godine.

U januaru je njemačka policija pretresla deset osoba za koje se sumnjalo da su iranski agenti koji su špijunirali potencijalne izraelske i jevrejske mete terorističkih napada, uključujući jevrejske vrtiće.

Istog je mjeseca Njemačka pozvala ambasadora Irana u Berlinu nakon što je jedan Pakistanac osuđen zbog toga što je za Iran špijunirao jednog njemačkog političara kao moguću metu atentata.

Belgija je 10. novembra optužila iranskog diplomatu akreditiranog u Austriji zbog sudjelovanja u uroti za bombaški napad u Francuskoj. Samo dan ranije Češka je otkrila napad kiberšpijunažom koji je počinio Hezbolah, produžena ruka Irana.

Nadalje, prema javnim izvještajima njemačkih obavještajnih službi, Teheran se džamijama koristi kao „instrumentom iranske države”, s ciljem „širenja iranske revolucije” - napisali su poslanici.

Oni su u zahtjevu za raspravom upitali i je li EU smatra da iranski državni terorizam i šiitske grupe koje djeluju na zahtjev Irana, kao što je Hezbolah, predstavljaju prijetnju evropskoj sigurnosti te zašto EEAS, služba za vanjske poslove Unije, nije javno osudio nedavne terorističke urote ili barem izrazio svoju solidarnost s ciljanim državama članicama.

- Zašto iranski ambasador u EU nije pozvan? Šta EU poduzima da bi ograničila kriminalne i terorističke aktivnosti Irana u Evropi, ako uopće išta poduzima, te razmišlja li EU o tome da Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) i Hezbolah u cijelosti zabrani da bi odvratio Iran od daljnjih napada u Evropi?

Među potpisnicima interpelacije su i Kristijan Dan Preda (Cristian), izvjestilac EP-a za Bosnu i Hercegovinu, liberalni poslanici iz Hrvatske i Bugarske, Jozo Radoš i Ilhan Kjučjuk (Kyuchyuk) iz Bugarske, slovački socijaldemokrata Boris Zala...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.