MAROKO

Novi detalji šokantnog ubistva u Marakešu

Ubistva se smatraju politički motiviranim, a samim tim i terorističkim napadom

Mjesto zločina. AFP

Avaz.ba

20.12.2018

Maren Ueland (28) iz Norveške i Luiza Vesterager Džespersen (Louisa Vesterager Jespersen, 24) iz Danske pronađene su zaklane u blizini sela Imlil u Maroku.

Prema pisanju ''Daily Maila'', žene su prije nestanka navodno viđene u Marakešu s trojicom muškaraca s kojima su krenule na planinarenje do Toubkala.

Muškarac koji je otkrio tijela je lokalni stanovnik, piše ''Daily Mail''.

- Prije nego što je došla policija vidio sam dva tijela. Jedna žena je bila izvan šatora, a druga u šatoru. Žena koja je ležala napolju bila je bez glave - rekao je svjedok.

U međuvremenu na društvenim mrežama su se pojavile snimke četvorice muškaraca koji su osumnjičeni za ubistvo. 

Sva četvorica osumnjičenih navodno su između 25 i 33 godine. Lična karta prvog uhapšenog osumnjičenika pronađena je na mjestu ubistva i on je identificiran kao ekstremista. 

Istražitelji tvrde da je terorizam bio motiv njihove smrti i da je jedan od osumnjičenih pripadao militantnoj grupi.

Prilikom hapšenja ostale trojice osumnjičenih u autobusu u Marakešu pronađeno je niz strašnih noževa. 

Radnik u hotelu Faouzi u Marakešu, u kojem su turistkinje odsjele, rekao je da su bile u društvu još tri prijateljice, ali da su se razdvojile.

- Prijavile su se 10. decembra i provele ovdje samo jednu noć. U početku ih je bilo pet, sve turistkinje. Sljedeće jutro njih tri su otišle da surfaju, a Maren i Luiza su otišle u grad. U pet sati popodne vratile su se po kofere i presvukle se u odjeću za planinarenje. Smijale su se, bile su dobro raspoložene, mlade, jako lijepe i zabavne. Dok su se pakovale, trojica muškaraca su ih čekala pred hotelom. Bili su Marokanci. I oni su bili mladi i činili su se ok. Nisu ličili na kriminalace. Nisu imali više od 27-28 godina, djelovali su kao pristojni momci, ne pretjerano sumnjivi. Kad su se presvukle i spakovale, otišle su s njima. Za djevojke smo ponovo čuli tek nakon sedmicu, kad je objavljena vijest o ubistvu - rekao je radnik u hotelu, a prenosi ''Daily Mail''. 

Danski premijer Lars Leke Rasmusen (Lekke Rasmussen) obratio se javnosti i saopćio da se ubistva se smatraju politički motiviranim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.