SVIJET

SAD: Deripaska prije izbora 2016. davao novac političkoj stranci u Crnoj Gori

On je poveo nekoliko međunarodnih sporova protiv Crne Gore koje je izgubio

Oligarh Oleg Deripaska. Arhiv

Antenam.net

21.12.2018

Kancelarija američkog Trezora za kontrolu strane imovine je objavila da su ruski oligarh Oleg Deripaska i njegov ključni saradnik Viktor Aleksijevič Bojarkin bili uključeni u osiguravanje ruske finansijske pomoći političkoj stranci u Crnoj Gori prije parlamentarnih izbora 2016.

Kako se navodi na internet stranici američkog Trezora, Bojarkin i još 15 agenata ruske Vojne obavještajne službe (GRU) su sankcionirani, odnosno blokirana im je sva imovina, a državljanima Sjedinjenih Američkih Država je zabranjeno da sa njima obavljaju transakcije, prenosi RSE.

Razlog je što su, prema nalazima Trezora, ruski članovi GRU-a učestvovali u štetnim aktivnostima uključujući miješanje u američke izbore, pokušaje podrivanja internet sredstvima međunarodnih organizacija i pokušaj ubistva u Velikoj Britaniji.

Viktor Aleksejevič Bojarkin je oficir GRU-a direktno odgovoran Olegu Deripaski u čije je ime djelovao i vodio biznis pregovore.

- Njih dvojica su uključeni u osiguravanju ruske finansijske pomoći političkoj stranci u Crnoj Gori prije izbora 2016. godine -  navodi se na stranici Trezora u kojem se ne precizira o kojoj se političkoj stranci u Crnoj Gori radi.

Ruski oligarh Oleg Deripaska je poznat kao investitor u Crnoj Gori, koji je osam godina bio vlasnik najveće fabrike aluminijuma u Crnoj Gori. Crnogorska Vlada je 2013. godine odlučila da preuzme vlasništvo nad bankrotiranom kompanijom.

Deripaska je poveo nekoliko međunarodnih sporova protiv Crne Gore koje je izgubio.

U Crnoj Gori se više od godinu vodi sudski postupak za pokušaj terorističkog napada u kome su ruski obavještajci optuženi za finansiranje nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora 2016. Specijalno tužilaštvo također istražuje postojanje kanala ruskog novca kojim su finansirani određeni politički subjekti u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.