SVIJET

SAD podigle optužnicu protiv kineskih hakera

Osim državnih i privatnih meta u Americi, programeri su napali još 12 država

FBI: Nijedna zemlja ne predstavlja takvu prijetnju kao Kina. Ilustracija

Index.hr

21.12.2018

SAD su u četvrtak objavile da su podigle optužnice protiv dvojice kineskih programera optuženih za kibernetičke napade protiv 12 zemalja u ime kineske vlade.

Zhu Hua i Zhang Shilong su dio skupine poznate pod imenom "APT10" (Advanced Persistent Threat), koja djeluje iz Kine "zajedno s kineskim ministarstvom državne sigurnosti", navelo je američko ministarstvo pravde

Od 2006. do 2018. ta skupina je vodila svjetsku kampanju upada u kompjutere radi krađe povjerljivih podataka i industrijskih tajni od više desetaka preduzeća u 12 zemalja, dodao je.

Radi se o prevarama i krađi koje daju Kini neopravdanu prednost na štetu firmi i zemalja koje poštuju međunarodna pravila - upozorio je drugi čovjek ministarstva Rod Rosenstein na konferenciji za novinare. 

Istako je kako je njegovo ministarstvo koordiniralo svoj potez s vladama zemalja saveznica u Evropi i Aziji. 

- Želimo da Kina prekine svoje ilegalne cyber-aktivnosti - dodao je.

Direktor FBI-a: Nijedna zemlja ne predstavlja takvu prijetnju kao Kina

Direktor FBI-a Kristofer Vraj (Christopher Wray) je istakao da ni jedna zemlja ne predstavlja toliko tešku prijetnju toliko dugo vremena kao Kina. On je rekao da Kina želi zamijeniti SAD na mjestu vodeće svjetske sile.

Prema američkoj optužnici, grupa nedržavnih zaposlenika djelovala je pod direkcijom i zaštitom kineskog ministarstva državne sigurnosti, koje je glavna kineska obavještajna agencija.  

Velika Britanija i SAD godinama privatno upozoravali Kinu da prekine s hakiranjem

Osim SAD, i Velika Britanija je optužila Kinu za veliku cyber-kampanju s ciljem masovne krađe komercijalnog intelektualnog vlasništva diljem Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Kako piše "The Guardian", SAD i UK su ovime poduzeli korak bez presedana u optužbama na račun kineske vlade. 

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi (Jeremy) Hunt upozorio je da je "ova kampanja jedna od najznačajnijih i najraširenijih cyber-upada protiv UK-a i saveznika koju smo dosad otkrili".

Grupa kineskih hakera bila je organizirana više kao korporacija nego kao banda, izjavio je neimenovani britanski dužnosnik za "The Guardian". Zvaničnici kažu kako su upozoravali kinesku vladu gotovo dvije godine o ovom problemu, uključujući i samu britansku premijerku Terezu Mej (Theresu May). 

Ukrali su stotine gigabajta podataka iz mornarice te avijacijske, svemirske i farmaceutske industrije . Međutim, kako kinesko hakiranje nije prestalo, London i Vašington su odlučili javno optužiti Peking. 

Osim državnih i privatnih meta u SAD, Kinezi su prema optužnici od (najkasnije) 2006. do 2018. napali mete u UK-u, Brazilu, Kanadi, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Švedskoj, Švicarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Donald Tramp (Trump) je proveo bitno zbližavanje s Pekingom i Ksi Jinpingom (Xi Jinpingom) početkom svog mandata 2017., ali bilateralni odnosi od tada prolaze razne faze.

Dvije zemlje su u posljednje vrijeme uspostavile primirje u trgovinskom ratu, ali Vašington ne prestaje optuživati Peking da je prekinuo pakt o ekonomskom nešpijuniranju potpisan 2015. s bivšim američkim predsjednikom Barakom (Barack) Obamom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.