OPTUŽBA

Bivšoj argentinskoj predsjednici Kristini Kiršner sudit će se za korupciju

U slučaju da je sud osudi, zatvoriti je mogu samo ako većina senatora glasa za ukidanje njena imuniteta

Kristina Kiršner i pored optužbi, planira kandidaturu za treći predsjednički mandat. AFP

Index.hr

21.12.2018

Bivšoj argentinskoj predsjednici Kristini Kiršner (Cristini Kirchner) sudit će se u aferi "Korupcijske bilješki" koja mjesecima potresa Argentinu, saopćio je u četvrtak sud koji je zatražio njeno hapšenje, premda je zasad štiti zastupnički imunitet.

Sud je potvrdio odluku sudca Klaudija (Claudija) Bonadija iz septembra po kojoj je Kiršner zajedno sa suprugom Nestorom Kiršnerom, predsjednikom od 2003. do 2007., odgovorna za korupcijski sistem u kojem su direktori  isplaćivali vladinim dužnosnicima milione eura u gotovini kako bi dobili ugovore s državom. 

U odluci objavljenoj u argentinskim novinama, sud ujedno naređuje zapljenu njene imovine u vrijednosti od preko 33 miliona eura.

Kiršner, koja je senatorica od 2017., ima zastupnički imunitet koji je štiti od zatvora, ali se protiv nje može podignuti optužnica, može joj se suditi i osuditi je, a da nastavi obnašati dužnosti. 

U slučaju da je sud osudi, zatvoriti je mogu samo ako većina senatora glasa za ukidanje njena imuniteta. 

Afera "Korupcijskih bilješki" izbila je 1. avgusta nakon objavljivanja sadržaja bilješki u koje je vozač zamjenika ministra planiranja Roberto Barata (Baratta) pomno bilježio mjesta i sastanke kada su direktori građevinskih i firmi za javne radove predavali vreće s novcem članovima vlade Kiršner.

Kristina Kiršner koja bi se mogla kandidirati za treći predsjednički mandat u oktobru 2019., optužena je u više drugih afera, pa i za korupciju i uskoro bi joj se trebalo suditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.