SVIJET

Kina negira američke optužbe za špijunažu

Neopravdane američke kritike na račun države u ime takozvane "kibernetičke krađe" su samoobmana, izjavilo je ministarstvo vanjskih poslova

SAD i Kina u novim previranjima. Arhiv

Index.hr

21.12.2018

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas kako odlučno negira "klevetničke"optužbe SAD i ostalih saveznika koji kritiziraju Kinu za ekonomsku špijunažu, pozivajući pritom Vašington da povuče optužbe.

SAD bi ujedno trebale i povući optužbe protiv dvojice kineskih građana, naglasilo je ministarstvo, dodajući da Kina nikada nije učestvovala ili podržavala krađu ekonomskih tajni.

- Pozivamo SAD da odmah poprave svoje pogreške i obustave klevete zbog sigurnosti na internetu - stoji u kineskom saopćenju u kojem se dodaje da će ta zemlja povući određene poteze kako bi osigurala vlastitu kibernetičku sigurnost i interese. 

Ministarstvo je ujedno dodalo da je već dugo "općepoznata tajna" da agencije američke vlade hakiraju i prisluškuju strane vlade, kompanije i pojedince. 

- Neopravdane američke kritike na račun Kine u ime takozvane 'kibernetičke krađe' su samoobmana, gdje se okrivljuju drugi dok si upravo ti krivac. To je za Kinu u potpunosti neprihvatljivo -  poručili su iz ministarstva Kine.

Američki tužioci optužili su dvojicu Kineza povezanih sa kineskom državnom sigurnosnom agencijom da su ukrali povjerljive podatke iz američkih vladinih agencija i kompanija diljem svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.