SVIJET

Peskov: Ako SAD rasporede rakete u Evropi, Rusija će odgovoriti

Povlačenje iz sporazuma INF može potencijalno dovesti do postavljanja sistema kratkog i srednjeg dometa, kao što je to bilo tokom Hladnog rata

Peskov: Rusija će morati usmjeriti vlastite rakete. Arhiv

Fena

21.12.2018

Ako Sjedinjene Američke Države rasporede svoje raketne sisteme u Evropi nakon izlaska iz Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), Rusija će morati usmjeriti vlastite rakete ka tim sistemima, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

On je to rekao upitan da komentira jučerašnju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućnosti nuklearnog rata nakon povlačenja SAD iz sporazuma INF. 

- Sa tehnološkog gledišta, predsjednik je rekao ono što je objasnio već mnogo puta. Stvar je u tome da povlačenje iz sporazuma INF može potencijalno dovesti do razmještanja sistema raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi, kao što je to bilo tokom Hladnog rata - rekao je Peskov.

On je dodao da bi takvo razmještanje i mogućnost da ti sistemi budu upereni prema Rusiji dovelo do situacije u kojoj bi Rusija morala usmjeriti svoj raketni arsenal prema njima da bi postigla paritet.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.