REAKCIJA

Papa apelirao na svećenike pedofile da se sami predaju

Smatra se da je ovo prvi put da je vrh uputio direktan poziv na ovaj način

Papa: Crkva nikada neće pokušati prikriti nijedan slučaj ove vrste. Arhiv

Srna

21.12.2018

Papa Franjo apelirao je danas na svećenike koji su seksualno zlostavljali djecu da se sami predaju.

Oni koji zlostavljaju maloljetne osobe trebaju se predati i pripremiti za božansku pravdu - rekao je papa u svom tradicionalnom božićnom obraćanju Kuriji, centralnoj administraciji Vatikana. 

Iako nije jasno je li Papa mislio na crkveni pravosudni sistem, građansko pravo ili oboje, izvori u Vatikanu vjeruju da je ovo prvi put da je Papa uputio direktan apel na ovaj način.

Neka bude jasno da Crkva, suočena sa ovim užasima, neće štedjeti napora da učini sve što je neophodno da privede pravdi svakoga ko je počinio ova krivična djela. Crkva nikada neće pokušati da prikrije ili da potcijeni nijedan slučaj ove vrste - rekao je on. 

Papa je priznao da je Crkva načinila velike greške u prošlosti, ali je obećao da će "to iskoristiti da eliminira ovu pošast" iz svojih redova i iz društva.

Bez sumnje, neki ljudi u prošlosti su zbog neodgovornosti, nevjerice, nedostatka znanja ili zbog duhovne i ljudske kratkovidosti, mnoge slučajeve tretirali bez neophodne ozbiljnosti ili brzine. To se nikada više ne smije dogoditi. To je izbor i odluka cijele Crkve - rekao je on. 

Papa je pozvao vođe 110 katoličkih biskupskih konferencija i desetine eksperata i lidera vjerskih redova na vanredni sastanak u Vatikanu od 21. do 24. februara o krizi u vezi sa seksualnim zlostavljanjem.

Žrtve svećeničkog seksualnog nasilja nadaju se da će taj sastanak rezultirati konačno jasnom politikom prema kojoj će biskupi snositi odgovornost zbog lošeg ili neadekvatnog reagiranja u ovim slučajevima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.