SVIJET

Afganistanski zvaničnik Harun Šakansuri: Povlačenje američkih vojnika imat će slab utjecaj

Talibani snažniji nego 2001. godine

Harun Šakansuri: Portaprol predsjednika Ašrafa Ganija. Twitter

Fena

21.12.2018

Povlačenje polovine od 14.000 američkih vojnika koji borave u Afganistanu imalo bi slab utjecaj na borbene kapacitete afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti, izjavio je u petak Harun Šakansuri (Haroon Chakansuri), portparol predsjednika Ašrafa Ganija (Ashrafa Ghanija).

Šakansuri je reagirao na izvještaj da Pentagon razvija planove da povuče 7.000 američkih vojnika do ljeta. Kazao je da je afganistanska vojska nadležna za sigurnost zemlje od 2014., kada se više od 10.000 NATO-ovih vojnika povuklo. Otada su američke snage pružale obuku i savjete, pomažući u vojnim operacijama samo kada su afganistanske trupe to tražile od njih.

Talibani su, ipak, snažniji sada nego kada su bili svrgnuti s vlasti u 2001. Oni kontroliraju ili drže pod svojom vlašću skoro polovinu zemlje, izvodeći skoro svakodnevne napade koji uglavnom za cilj imaju afganistanske snage sigurnosti.

Talibanski zvaničnik, koji je odbio da se predstavi jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, nazvao je planirano povlačenje "pozitivim korakom" koji bi mogao pomoći u naporima na dogovorenom prekidu sukoba. 

Od invazije na Afganistan u 2001. godini SAD su izgubile više od 2.400 vojnika i potrošile su više od 900 milijardi dolara u svom najdužem ratu, prenose agencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.