SAD

12 Amerikanaca se zarazilo bakterijom kroz matične ćelije

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da su firme nezakonito distribuirale proizvod kojeg nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove

Index.hr

21.12.2018

Nakon tretmana s matičnim ćelijama uzetih iz pupčane vrpce koja je bila zaražena bakterijama, 12 amerikanaca je hospitalizirano, rekli su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi CNN.

Pacijenti iz saveznih država Arizone, Floride i Teksasa primili su tretman kojeg je proizvela firma "Genetech Inc"., a prodavala firma "Liveyon LLC". 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da su firme nezakonito distribuirale proizvod kojeg nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove.

Agencija za hranu i lijek je odobrila upotrebu matičnih ćelija iz krvi pupkovine samo za imunološku rekonstituciju tj. za osobe s poremećajima sistema koji sudjeluje u proizvodnji krvi. Tako se one mogu koristiti pri transplantaciji krvi ili koštane srži kod pacijenata koji boluju od raka ili poremećaja imunološkog sistema.

Pacijente su u ovom slučaju liječili protiv niza bolesti koja uzrokuju bol, poput osteoartritisa, boli u leđima, reumatoidnog artritisa, za koje nije naučno potvrđeno da se mogu liječiti transplatacijom matičnih ćelija.

- Posljedice ove infekcije mogu biti ozbiljne po zdravlje pacijenata - rekla je doktorica Kiran Perkins iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i dodala kako je ozbiljno zabrinuta jer su pacijenti hospitalizirani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.