SVIJET U mjestu Al Safa na istoku države

U Siriji desetine ubijenih u napadu međunarodne koalicije

Akcija je uslijedila 48 sati nakon što je američki predsjednik najavio povlačenje američkih vojnika iz te zemlje

Fena
21.12.2018 19:55

Na istoku Sirije je stradalo 27 osoba

Foto: Fena

Na istoku Sirije je stradalo 27 osoba, među kojim ima djece, u zračnim napadima međunarodne koalicije na posljednje uporište boraca grupe Islamska država Irak i Levant u toj zemlji, saopćila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu (SOHR) i dodala da među žrtvama ima članova porodica boraca ISIL-a.

Napad međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama uslijedio je 48 sati nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, što bi moglo utjecati na borbu protiv ISIL-a u zemlji koja je skoro osam godina u ratu, prenosi Beta.

- Najmanje 27 osoba ubijeno je jutros u mjestu Al Safa na istoku, a među žrtvama ima 14 članova - porodica boraca ISIL-a od kojih osmero djece - navela je Opservatorija, prenose mediji.

SOHR je dodao da bi bilans žrtava mogao da bude veći pošto ima mnogo povrijeđenih, ali se ne zna tačan broj.

U sirijskom ratu početkom 2011, koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih oružanih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili izbjeglo u susjedne države.

NA VRH