SVIJET

Donald Tramp: Prvi američki predsjednik koji izdaje saveznike

Najpogođeniji Izrael

M. Aj.

21.12.2018

SAD je najavio povlačenje vojske iz Sirije u trenutku kada opasnost od ISIL-a i drugih terorističkih grupacija još uvijek nije otklonjena.  

Ovakav potez američkog predsjednika niko u svijetu nije dočekao sa oduševljenjem, osim možda iSIL-a. Također, mnogi analitičari su smatrali da je Tramp jako podložan izraelskom lobiju, s obzirom na niz ustupaka koje je do sada ispunio ovoj zemlji. Međutim, povlačenje američke vojske iz Sirije moglo bi imati najveće posljedice upravo po Izrael.

U prilog tome ide činjenica da će nakon povlačenja američke vojske mnoge zemlje, čije su vojske bile prisutne na ovom prostoru, a koje su njihovi saveznici, sada razmatraju povlačenje iz Sirije.

Logika je posve jasna. Ako je rat završen za SAD onda je završen i za ostale članice NATO-a. Na takav zaključak implicirao je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas). Po njemu odluka Trampa može upropastiti sve dosadašnje uspjehe u borbi protiv ISIL-a, pa je potrebno dobro razmisliti koji će biti naredni koraci ostalih zemalja koje su u vojnim misijma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.