VAŠINGTON

Šta je uzrok iznenadne ostavke američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa

Predsjednik Tramp još uvijek nije dao prijedlog za zamjene

Džejms Matis bivši ministar odbrane. Arhiv

Blic.rs

21.12.2018

Američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) odlazi sa te funkcije krajem februara, saopćio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) na Twitteru u četvrtak, nakon čega se oglasio i beskompromisni penzionirani general sa obrazloženjem njegovog odstupanja sa funkcije, prenosi Blic.rs.

O Matisovom odlasku špekuliralo se od srijede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika. On je smatran i jednim od "stabilnih" članova kabineta predsjednika.

Ministar Matis napisao je pismo ostavke čiji detalji su postali poznati. On je svoju ostavku obrazložio tako da ne želi uskratiti pravo predsjedniku SAD da ima ministra odbrane čiji stavovi se slažu sa njegovim. Kao glavni okidač poslužilo je povlačenje vojske iz Sirije i ostavljanje, kako mnogi smatraju, nedovršenog posla s ISIL-om.


Matisova ostavka. Faksimil

Sada već bivši ministar Matis imao je ranije neke kontraverzne izjave. Nakon odlaska vojske u Afganistan izjavio je "Odeš u Afganistan, imaš momke koji šamaraju žene oko pet godina zato što nisu nosile veo. Znaš, takvi momci uopšte nemaju nikakvu muškost. Tako da je jako zabavno pucati u njih, zapravo je zabavno boriti se s njima, znate, to je pakleno zabavno pucati u neke ljude".

Predsjednik Tramp još uvijek nije dao prijedlog za zamjene Matisa, ali i to se očekuje ubrzo.

Wikipedia

Matis je bio ključni igrač u prvoj i drugoj bici za Faludžu, koje su bile neke od najkrvavijih u ratu u Iraku 2004. godine.

Matis je prošao mnoge vojne činove i stigao do samog vrha. Dobio je brojne zanimljive nadimke, naročito "Bijesni pas" i "Monah ratnik", te dao niz nezaboravnih izjava koje će članovi vojne službe vjerovatno citirati dugo vremena.

Nakon invazije na Irak, Matis je poslao tenkove i artiljeriju prve marinske divizije u SAD. On je zatim rekao iračkim vojnim liderima na sastanku: "Došao sam u miru, nisam donio artiljeriju, ali molim vas sa suzama u očima, ako se budete zaje**vali sa mnom, sve ću vas pobiti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.