SVIJET

Irački premijer razgovarao s Pompeom o potezu SAD u vezi sa Sirijom

Plan je izazvao kritike saveznika kao što su Velika Britanija i Francuska koji su rekli da militanti nisu potpuno poraženi

Pompeo: SAD i dalje predane borbi protiv "Islamske države" u Iraku. Arhiv

Index.hr

22.12.2018

Majkl Pompeo (Michele), američki državni sekretar, garantirao je iračkom premijeru Adelu Abdul-Mahdiju da su SAD i dalje predane borbi protiv "Islamske države" u Iraku i drugim područjima uprkos tome što planira povući snage iz Sirije, objavio je ured Abdula Mahdija.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) počeo je totalno povlačenje američkih snaga iz Sirije, proglasivši u srijedu da su uspjeli u svojoj misiji poraziti ISIL te da nisu dalje potrebni. Plan je izazvao kritike saveznika kao što su Velika Britanija i Francuska, koji su rekli da militanti nisu potpuno poraženi. 

Detalji o povlačenju

- Premijer Abdel Abdul Mahdi primio je telefonski poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea, koji je objasnio detalje skorašnjeg povlačenja iz Sirije i potvrdio da su SAD još predane borbi protiv ISIL-a i terorizma u Iraku i drugim područjima - navodi se u izjavi ureda Abdula Mahdija.

Abdul Mahdi i Pompeo također su razgovarali o američkoj odluci da se za 90 dana produži izuzeće zagarantirano Iraku od sankcija protiv Irana kojim se dopušta Bagdadu da i dalje uvozi iranski plin koji je ključan za proizvodnju električne energije u Iraku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.