VELIKA BRITANIJA

Stručnjaci UN-a pozvali britanske vlasti da puste osnivača "Wikileaksa"

Zasad vlasti nemaju komentara o pozivu stručnjaka, a hoće li doći do izručenja ili hapšenja, nije poznato

Na internet-stranici Džulijana Asanža objavljeni povjerljivi vladini dokumenti. Arhiv

Index.hr

22.12.2018

Stručnjaci UN-a za ljudska prava pozvali su britanske vlasti da dopuste osnivaču "Wikileaksa" Džulijanu Asanžu (Julianu Assangeu) da napusti Ambasadu u Londonu bez straha od hapšenja ili izručivanja.

Radna grupa UN-a za samovoljna hapšenja ponovila je svoje nalaze objavljene u februaru 2016. da je Asanž  nezakonito držan bez optužbe u Ambasadi, gdje se sad skriva već više od šest godina. 

On se prvobitno sklonio u Ambasadu da bi izbjegao izručenje u Švedsku, gdje su ga vlasti željele ispitati u sklopu istrage o seksualnom napastovanju. Ta je istraga u međuvremenu odbačena. 

Asanž, na čijoj su internetskoj stranici objavljene hiljade povjerljivih vladinih dokumenata, negirao je švedske optužbe te rekao da je optužba trik kojim bi ga se na kraju odvelo u SAD, gdje bi završio na sudu. 

Velika Britanija je rekla da će Asanž biti uhapšen zbog kršenja garancije ako napusti Ambasadu, no da kazna ne bi prekoračila šest mjeseci ako bude osuđen.

Zasad britanske vlasti nemaju komentara o pozivu stručnjaka, no u maju je ministar za evropska pitanja Alan Dunkan (Duncan) rekao da bi se s Asanžom postupalo na human i primjeren način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.