SVIJET

Hamas odbacio Abasov plan o raspuštanju palestinskog parlamenta

Pokušaji na pomirenju dvije grupe nisu donijeli rezultate u borbi protiv upornih podijela između njih

Mahmud Abasov mandat trebao je isteći u 2009., ali je ostao na položaju. Arhiv

Fena

23.12.2018

Hamas je u nedjelju odbacio plan palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa (Abbasa) da raspusti uglavnom nefunkcionalni palestinski parlament koji kontrolira taj pokret, nazivajući ga potezom koji "služi njegovim stranačkim interesima".

Abas je izjavio u subotu da namjerava raspustiti palestinsko zakonodavno vijeće, ili parlament, nakon odluke suda da naredi taj potez i sazove izbore u roku od šest mjeseci. 

Presudu je donio palestinski ustavni sud u Ramalahu, a Hamas navodi u saopćenju da odbacuje odluku suda koju je stvorio Abas "kako bi legitimizirao svoje pristrasne odluke".

- Abas bi trebao prihvatiti poziv Hamasovog čelnika Ismaila Hanije (Haniye) da održe zajednički sastanak, okončavajući tako podjele među Palestincima. Umjesto toga, Abas je odlučio da uništi palestinski politički sistem, održi svoju jednostranost i raspusti sve legitimne institucije palestinskog naroda. Svi ti potezi služe isključivo njegovim stranačkim interesima - dodaje Hamas. 

Grupa je pozvala Egipat, koji nastoji pomiriti Hamas i Fatah, da blokira Abasov potez.

Raspuštanje parlamenta omogućilo bi Abasu da izvrši dodatni pritisak na Hamas. 

Iako se parlament nije sastao od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, palestinski zakon dopušta njegovom predsjedniku da djeluje kao prijelazni predsjednik države ukoliko 83-godišnji Abas umre tokom obavljanja dužnosti.

Hamas je ostvario uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim u 2006. nad Fatahom, koji je pokušao da ospori izborne rezultate. 

Nekoliko napora na pomirenju dvije grupe nije donijelo rezultate u borbi protiv upornih podijela između njih. Brojna pitanja suprotstavljaju dvije strane, uključujući odbijanje Hamasa da razoruža svoje vojno krilo.

Abasov mandat trebao je isteći u 2009., ali je on ostao na položaju jer izbori nisu održani, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.