SVIJET

Turska gomila vojnike na granici sa Sirijom

Redžep Tajip Erdoan obećao protjerati kurdske borce, koje smatra produženom rukom pobune unutar vlastitih granica

Opservatorij navodi da je 50 vozila prešlo u Siriju. Arhiv

Fena

23.12.2018

Turska je počela gomilati vojne jedinice u blizini grada u sjevernoj Siriji koji je pod kontrolom snaga pod kurdskim vođstvom i uz američku podršku, saopćili su u nedjelju turski mediji i nadzorna grupa sirijskog rata

Gomilanje je počelo i uz to što je Turska obećala odgoditi najavljenu ofanzivu nakon američke odluke da povuče vojnike iz Sirije. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obećao je protjerati kurdske borce, koje Turska smatra produženom rukom pobune unutar vlastitih granica. SAD su u partnerstvu sa sirijskom kurdskom policijom u borbi protiv "Islamske drržave" od 2014. godine. To partnerstvo pogoršalo je, međutim, odnose Ankare i Vašingtona. 

Sporazum postignut u junu na osnovu koga će američki i turski vojnici zajednički patrolirati u regiji u okolini sirijskog grada Manbija odaganalo je neka turska strahovanja. Ankara, međutim, tvrdi da SAD i kurdska policija nisu ispunile svoj dio sporazuma, i da će pokrenuti ofanzivu u cilju protjerivanja policije. Turska već ima vojne snage u sjeverozapadnoj Siriji i podržala je sirijske borce u čišćenju sela i gradova od džihadista "Islamske države" i kurdskih boraca.

U iznenadnoj objavi, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u srijedu je saopćio da će povući američke vojnike iz Sirije - u odluci koju je pozdravila Turska. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će odgoditi ofanzivu u istočnoj Siriji i da će raditi na planovima čišćenja regije od džihadista. 

Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćio je da su pojačanja poslana na liniju fronta kod Manbija, gdje se nalaze američki vojnici. Opservatorij navodi da je 50 vozila prešlo u Siriju - prevozeći vojnike i opremu. 

Portparol vojnog vijeća Manbija pod kurdskim vođstvom Šarfan Darviša (Sharfan Darwish),izjavio je da su turska pojačanja stigla u regiju. 

- Mi poduzimamo sve neophodne mjere da bismo se odbranili ukoliko budemo napadnuti - izjavio je on, ne pojašnjavajući dodatno.

Portparol sirijske pobunjeničke grupe koja uživa tursku podršku izjavio je da kontinuirano tursko i savezničko gomilanje snaga znači da sirijske vladine snage neće iskoristiti napetosti u regiji kako bi osvojile teritorij.

Jusuf Hamud (Youssef Hammoud), portparol sirijskih pobunjeničkih boraca, optužio je kurdsku policiju za pokušaj prilaženja sirijskoj vladi čiji bi vojnici zamijenili Amerikance ukoliko se povuku.

Darviš je odbacio te tvrdnje kao "neistinite", nazivajući ih "starim optužbama" suparničkih sirijskih grupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.