KAIRO

Imenovan novi komandant vojne obavještajne službe u Egiptu

Izvori nisu pružili razlog za smjenu El-Šahata, ali je Sisi smijenio nekoliko zvaničnika u armiji

Abdel Fatah el-Sisi. AFP

Fena

23.12.2018

Egipat je imenovao generalmajora Kaleda Megavera (Khaled Megawer) za komandanta vojne obavještajne službe te zemlje da bi naslijedio na tom položaju Muhameda el-Šahata (Mohamed al-Shahat), saopćila su u nedjelju dva sigurnosna izvora za agencije.

Egipatska vojna obavještajna služba igra vodeću ulogu u donošenju odluka na najvišem nivou, zauzimajući otvoreniju poziciju otkako je aktuelni predsjednik Abdel Fatah el-Sisi (Abdel Fattah al-Sisi) predvodio vojni udar 2013. godine u kome je svrgnuo prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija (Mohamed Mursi), pripadnika Muslimanskog bratstva.

Izvori nisu pružili razlog za smjenu El-Šahata, ali je Sisi smijenio nekoliko visokorangiranih zvaničnika u vojsci, ministarstvu unutrašnjih poslova te općoj obavještajnoj službi u proteklih nekoliko godina.

Sisi je imenovao bliskog saradnika, generalmajora Abasa Kamela (Abbasa Kamel) za komandanta opće obavještajne službe u junu, dvije sedmice nakon što je smijenio ministre odbrane i unutrašnjih poslova.

Megaver je ranije obavljao dužnost komandanta vojnog obavještajnog tijela, komandanta Druge terenske armije, i bio je vojni ataše u Egipatskoj ambasadi u Vašingtonu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.