SVIJET

Hoće li Makron završiti kao Šekspirov Kralj Lir?

Kako se mlađahni "jupiterski" lider - koji je preokrenuo politički status kvo i poslao etablirane političare u prijevremenu penziju - našao toliko van dometa i da li krivica leži u tome što se okružio tehnokratskim dvoranima

Emanuel Makron. Arhiv

B92

23.12.2018

Američka televizijska mreža CNN u opširnom tekstu analizirala je put do vlasti Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

CNN je u tekstu analizirao kako je francuski predsjednik Emanuel Makron prešao put od "heroja do nule" (hero to zero) i ne uživa više naklonost sunarodnika, navodeći paralele između aktuelnog šefa Jelisejske palate i kraljeva.

Makron je još dok je bio ministar ekonomije 2015. godine govorio da francuskoj politici nedostaje prisustvo kralja - kralja koga, kako smatra, Francuzi "nisu htjeli ubiti".

Kada je potom 2017. godine pobijedio na predsjedničkim izborima, Makron je popunio tu monarhističku prazninu, suprotstavljajući se populističkom talasu koji je zahvatio Evropu.

Prvo obraćanje poslanicima u oba doma parlamenta novoizabrani predsjednik Francuske upriličio je iz nekadašnjeg sjedišta francuskih kraljeva, pozlaćene Versajske palate kada je obećao da će sprovesti liberalne reforme i obnoviti dostojanstvo Francuske.

Međutim, 18 mjeseci kasnije novi "monarh" suočio se sa pobunom naroda. Jelisejska polja, avenija razvijena po nalogu Luja XIV, takozvanog Kralja sunca, bila su u plamenu dok su se demonstranti u "žutim prslucima" sukobili sa specijalnom policijom i uzvikivali "Odsijecite kralju glavu", navodi između ostalog CNN.

Demonstracije su, kako se navodi, ogolile duboke podjele u Francuskoj između urbanih elita i ruralnog siromašnog sloja, pobjednika i gubitnika globalizacije.

Kako se mlađahni "jupiterski" lider - koji je preokrenuo politički status kvo i poslao etablirane političare u prijevremenu penziju - našao toliko van dometa i da li krivica leži u tome što se okružio tehnokratskim dvoranima ili pak nikad nije ni imao podršku javnosti, pita se CNN.

I mada Makron nije došao na vlast putem nasljednog prava, svoj tron djelimično duguje liderki krajnje desnice Marin Le Pen (Marine Le Pen) sa kojom se nadmetao u drugom krugu predsjedničkih izbora gdje je dobio podršku glasača koji su bili protiv nje.

Neko bi možda rekao da nije pobijedila liberalna Makronova agenda, već strah od alternative.

U tekstu se podjseća i da je Makron rekao da mu je omiljeno englesko djelo Šekspirov "Kralj Lir".

Međutim, ako Makron ne uspije umiriti gnjev "žutih prsluka" - i približi se običnom narodu, odnosno djeluje manje imperatorski - mogao bi, kao i sam kralj Lir, pasti kao žrtva vlastite oholosti, zaključuje CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.