MADRID

Sančez: Uvijek smo tvrdili da možemo pronaći rješenje za katalonsku političku krizu

Prema posljednjim rezultatima anketa, pokrajina je podijeljena po pitanju nezavisnosti i ostanka u okviru Španije

Španski premijer priznao da će biti potrebne godine za pronalaženje prijedloga. AFP

Srna

23.12.2018

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) izjavio je danas da samo rješenje koje podržava većina Katalonaca i koje je u skladu sa španskim Ustavom može riješiti krizu oko toga da li Katalonija treba da se odvoji od Španije ili ostane u njenom sastavu. 

Sančez je u intervjuu za list "Vangardija" iz Barselone rekao da je potreban širi konsenzus koji, međutim, trenutno ne postoji u Kataloniji.

u intervjuu za list "Vangardija" iz Barselone .

Predstavnici regionalne vlasti žele održavanje referenduma o nezavisnosti, ali je Sančez od njih zatražio da rade sa kolegama koji su za ostanak u Španiji na izradi nove povelje za Kataloniju koju bi podržala većina stanovništva tog regiona.

Sančez nije objavio detalje o tome kako bi želio da izgleda nova povelja za Kataloniju.

- Uvijek smo tvrdili da možemo pronaći rješenje za katalonsku političku krizu u okviru španskog Ustava. Problem nije nezavisnost, već harmonična koegzistencija - rekao je Sančez.

Brojni separatisti tvrde da nova povelja neće biti dovoljna da zadovolji težnje za autonomijom i da je nezavisnost jedini odgovor.

Španski premijer je u četvrtak 20. decembra boravio u Barseloni, gdje se sastao sa predsjednikom Katalonije Kimom Torom (Quim Torra).

U zajedničkom saopćenju Sančez i Tora navode da ostaju privrženi dijalogu koji bi vodio do "političkog prijedloga koji će imati podršku velikog dijela katalonskog društva".

Španski premijer je priznao da će biti potrebne godine za pronalaženje prijedloga koje će podržati obje strane. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.