SVIJET

Matis potpisao Trampovu zapovijed o povlačenju vojske iz Sirije

U pismu ostavke ministar odbrane je rekao da će s dužnosti otići krajem februara da bi dao vremena za potvrdu njegovog nasljednika

Matisa će zamijeniti Patrik Šanahan. Arhiv

Index.hr

24.12.2018

Džejms Matis (James Mattis), američki ministar odbrane u odlasku,  potpisao je zapovijed o povlačenju snaga SAD iz Sirije, rekao je u ponedjeljak portparol ministarstva. 

Na taj način je izvršena odluka predsjednika Donalda Trampa (Trump) koja je pridonijela Matisovoj ostavci prošle sedmice.

Zapovijed je potpisana nakon što je Tramp u nedjelju objavio da će Matisa zamijeniti dva mjeseca ranije nego što se očekivalo. Dužnosnici kažu da je predsjednika na taj potez nagnala ljutnja zbog kritika njegove vanjske politike u Matisovom pismu ostavke. 

- Izvršna zapovijed za Siriju je potpisana - saopćio je portparol ministarstva e-mailom agencije u poruci koja nije sadržavala ostale pojedinosti. Samo potpisivanje je bilo očekivano.

Dužnosnici su upozoravali na predviđene rokove, no povlačenje bi moglo početi već idućih sedmica. Viši dužnosnik je rekao da se radi na planu povlačenja. 

U srijedu je Tramp rekao da povlači američke vojnike iz Sirije, obrazloživši odluku cijenom angažmana u životima vojnika SAD i novcu poreznih obveznika. 

Matis, koji se zalagao za NATO i tradicionalna američka savezništva, što ga je često dovodilo u spor s Trampom, savjetovao je da se SAD ne povuče iz Sirije te je i to bio jedan od faktora koji su pridonijeli odluci o ostavci. 

U pismu ostavke Matis je rekao da će s dužnosti otići krajem februara kako bi dao vremena za potvrdu njegova nasljednika. No, američki predsjednik Donald Tramp u nedjelju je najavio da će Matisa zamijeniti Patrikom Šanahanom (Patrick Shanahan) već 1. januara. 

Izvor upoznat sa situacijom je otkrio da Trampu smeta pažnja koju je dobilo Matisovo pismo ostavke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.