SVIJET

Protest radnika širom Bangladeša, traže veće plaće

Zadnjih dana radnici su započeli štrajk i izašli na ulice, uključujući i gradove oko glavnog grada gdje su smještene tvornice tekstila

Radnici traže višu minimalnu plaću. Arhiv

Index.hr

24.12.2018

Bangladeški proizvođači odjeće, koji dominiraju privredom južne Azije, zabrinuti su da će se nasilje, koje je pogodilo neke tvornice, proširiti uoči izbora koji se održavaju u nedjelju.

Radnici traže višu minimalnu plaću od one koju je u septembru predložila premijerka Šeik (Sheikh) Hasina, koja se bori za treći mandat. Uživa podršku brojnih vlasnika tvornica tekstila, što ih čini metom oporbe. 

Uoči zadnjih izbora u 2014., koje je bojkotirala glavna oporbena stranka, mjeseci nasilja pogodili su rad brojnih tvornica, što je vodilo do gubitka miliona eura u prodaji. Brojni strani kupci zadržavali su narudžbe.

Zadnjih dana radnici su započeli štrajk i izašli na ulice, uključujući i gradove oko glavnog grada gdje su smještene tvornice tekstila. 

Industrija odjeće od izvoza zarađuje oko 30 milijardi eura godišnje, što je oko 80 posto zarade od izvoza bangladeške robe, što Bangladeš smješta odmah iza Kine.

Vlada je u septembru predložila povećanje minimalne plaće za radnike u industriji, što je oko 83 eura mjesečno, a to je prvo povećanje od 2013. godine. 

Radnici tvrde da to nije dovoljno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.