PRETRESI

Izraelske snage nastavljaju noćne racije: Privedena petorica Palestinaca zbog terorističkih aktivnosti

S ciljem dodatnog pritiska i zastrašivanja stanovništva

Izraelske snage: Ove godine uhapsili najmanje 1.600 Palestinaca. AFP

FENA

25.12.2018

Najmanje petorica Palestinaca uhapšena su tokom sinoćnjih racija koje su izraelske snage sigurnosti izvele na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Izraelska vojska saopćila je da je riječ o osobama koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti, ali nije precizirala o kakvim aktivnostima je riječ.

S ciljem dodatnog pritiska i zastrašivanja Palestinaca, izraelske snage sigurnosti već mjesecima svaku noć provode pretrese u naseljima na području okupirane Zapadne obale.

Tokom pretresa izraelske snage privode desetine Palestinaca, uključujući maloljetnike. Većina privedenih provede po nekoliko dana u pritvoru.

Prema podacima Unije porodica palestinskih zatvorenika, izraelske snage su ove godine uhapsile najmanje 1.600 Palestinaca. U izvještaju te organizacije se navodi da su četvrtina privedenih maloljetnici, a da je među njima i najmanje 30 djece u dobi ispod 14 godina.

Prema podacima palestinskih institucija, u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 6.000 Palestinaca, uključujući 52 žene, 430 administrativnih pritvorenika, šestero parlamentaraca i 270 djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.