INDONEZIJA

Broj poginulih u cunamiju porastao na 429

Višednevne tropske kiše zakomplicirale su spasilačke napore

Raste broj žrtava u Indoneziji. Fena

fena

25.12.2018

Broj poginulih u cunamiju koji je pogodio Indoneziju tokom vikenda porastao je na 429, saopćili su zvaničnici u utorak, dok su se spasioci uspjeli domoći najudaljenijih sela.

Brojka povrijeđenih trenutno isnosi 1.485 ljudi, dok se 154 osobe još vode kao nestale, saopćila je indonezijska agencija za bavljenje prirodnim katastrofama.

Timovi vojnika, civilnih službenika i humanitarnih radnika počeli su pristizati u izolirane zajednice na teško pogođenom jugozapadnom rubu otoka Java, u pokrajini Banten, koji je cunami odsjekao od svijeta.

Višednevne tropske kiše zakomplicirale su spasilačke napore ionako usporene štetama na cestovnim mrežama u udaljenim regijama, koje su bile u lošem stanju i prije udara cunamija. 

Spasioci su pokušali da se domognu sela u oblasti Sumur regije Pandeglang, u blizini nacionalnog parka Ujung Kulon, u najzapadnijem dijelu Jave.

Podsjećamo, cunami je pogodio dijelove Indonezije u subotu navečer u okolini moreuza Sunda između Jave i Sumatre, i djelimično je izazvan erupcijama vulkana Anak Krakatau, pedesetak kilometara od obale, tvrde eksperti. 

Uprkos golemom obimu tragedije, vlada još klasificira razaranja koje je izazvao cunami kao lokalnu štetu i nije raspravljala o tome da podigne njen status na prirodnu katastrofu, prenosi dpa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.