SVIJET

Hajko Mas izjasnio se protiv raspoređivanja američkih projektila u Evropi

Naglasio da politika iz osamdesetih godina prošlog stoljeća neće pomoći u pronalaženju odgovora na savremena pitanja

Mas: Evropa se ne bi trebala u bilo kakvim okolnostima pretvoriti u platformu za razvijanje naoružanja. Arhiv

SRNA

26.12.2018

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) izjasnio se protiv raspoređivanja američkih projektila srednjeg dometa s nuklearnim glavama u Evropi povodom istupanja Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF). 

On je u intervjuu novinskoj agenciji DPA rekao da se Evropa ne bi trebala u bilo kakvim okolnostima pretvoriti u platformu za razvijanje naoružanja.

- Raspoređivanje novih projektila srednjeg dometa u Njemačkoj naišlo bi na veliko nezadovoljstvo. Dodatno razvijanje nuklearnog oružja bio bi potpuno pogrešan odgovor - istakao je Mas.

Komentirajući optužbe da Rusija krši ovaj sporazum, Mas je naglasio da politika iz osamdesetih godina prošlog stoljeća neće pomoći u pronalaženju odgovora na savremena pitanja, javio je TASS.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) saopćio je 20. oktobra da će se Vašington povući iz Sporazuma zbog toga što Rusija, navodno, krši INF.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je Trampovu odluku nazvao opasnim potezom, koji su kritizirale i Njemačka i Kina.

Velika Britanija podržala je odluku SAD, a NATO je odgovornost za Trampov potez usmjerio ka Rusiji, uz tvrdnju da je Moskva prekršila sporazum.

Sporazum INF potpisan je 8. decembra 1987., a stupio je na snagu 1. juna 1988. godine.

Vašington je u više navrata optužio Moskvu za kršenje Sporazuma. Rusija je odbacila takve optužbe i tvrdi da SAD krše INF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.