EVROPA

Istraživanje o odnosu prema LGBT populaciji: U BiH nema napretka, u Hrvatskoj raste mržnja

Najlošiji Azerbejdžan i Turska

Avaz.ba

26.12.2018

Nevladina organizacija "ILGA-Europe" radi istraživanje "Rainbow Europe", statistiku prema kojoj upoređuje prava LGBT osoba širom Evrope i poštivanje ljudskih prava u cjelini.  

Organizacija rangira države prema njihovim zakonima i politikama o pitanju LGBT osoba. Visoke ocjene odu onim zemljama koje brane diskriminaciju LGBT osoba, dozvoljavaju istosplone brakove i sl.

Od 49 analiziranih zemalja na vrhu ljestvice nalazi se Malta, koja je sa 91 bodom zamijenila Veliku Britaniju, koja je prvo mjesto držala od 2016. godine. Zemlje sjeverne i zapadne Evrope najbolje su ocijenjene u ovoj statistici.

Najniže ocjene imale su zemlje istočne i jugoistočne Evrope poput Turske i Azerbejdžana sa 9 odnosno 4 boda. Loše ocjene imale su Rusija, Bjelorusija, Poljska i Latvija.

U regionu najbolje ocjene imaju Slovenija i Hrvatska, iako ni ove zemlje nisu naročito dobro pozicionirane. Najlošiju poziciju imala je Makedonija sa 14 bodova.

Bosna i Hercegovina nije ostvarila naročito pozitivan položaj. S ukupno 31 bodom nalazi se u donjem dijelu tabele, na istom mjestu na kojem je bila i 2017. godine. 

U Hrvatskoj je mržnja prema LGBT zajednici, prema statisti, porasla. Ostale zemlje regiona stagniraju po pitanju poštivanja ljudskih prava i odnosa prema LGBT zajednici, jednako kao i BiH. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.