SVIJET

Broj poginulih u cunamiju u Indoneziji porastao na 430

Spasioci još stižu u udaljene regije u oblasti Sumur na zapadnom rubu Jave

Mještani koji žive na otocima Sebesi i Sebuku evakuirani. AFP

Fena

26.12.2018

Broj poginulih u cunamiju koji je uslijedio nakon niza vulkanskih erupcija u indonezijskom moreuzu Sunda porastao je na 430, uz 159 osoba koje se još vode kao nestale, saopćila je u srijedu indonezijska agencija za bavljenje prirodnim katastrofama.

Sutopo Purvo (Purwo) Nugroho, portparol agencije, kazao je da je 1.495 ljudi povrijeđeno i da je 21.991 raseljeno katastrofom, kojoj su prethodile erupcije vulkana Anak Krakatau.

Spasioci još stižu u udaljene regije u oblasti Sumur na zapadnom rubu Jave, s teškom mašinerijom poslanom kako bi otvorila pristup regiji koji je bio prekinut oštećenjima na cestama i oborenim mostovima, dodao je on.

- Mještani koji žive na otocima Sebesi i Sebuku evakuirani su, a potvrđena su dva smrtna slučaja u Sebesiju, dok niko u Sebukuu nije poginuo - kazao je Nugroho, misleći na dva naseljena otoka u blizini vulkana.

Ukupno 312,78 kilometara obale u Lampungu i Bantenu pogođeno je cunamijem, a voda je prodrla u unutrašnjost otoka i do 500 metara.

Najteže pogođena područja su tri turističke lokacije u oblasti Pandeglang - Tanjung Lesung, Karita i Panimbang, koji je pretrpio najveća razaranja.

Indonezijska agencija za klimu i geofiziku (BMKG) preporučila je ljudima da ostanu podalje od priobalnih regija s obje strane moreuza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.