SVIJET

Izraelski udar u Siriji ugrozio dva komercijalna leta

Ovi napadi su prvi otkako je američki predsjednik Donald Tramp prošle sedmice najavio da će SAD povući svojih 2.000 vojnika sa ove teritorije

U napadima povrijeđena i tri sirijska vojnika. Arhiv

Antenam.net

26.12.2018

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su izraelski raketni napadi na Siriju direktno ugrozili dva komercijalna leta.

Ministarstvo je dodalo da su snage sirijske zrakoplovne odbrane uništile od 14 od 16 izraelskih raketa, koje su u utorak ispaljene na neodređene mete u blizini Damaska. 

Sirijski državni mediji javljaju i da su trojica sirijskih vojnika povrijeđena u napadima.

Libanska državna televizija prenijela je da su iznad Libana preletjeli izraelski borbeni avioni koji su gađali tri pozicije južno od Damaska, gdje se nalaze depoi s oružjem libanske militantne grupe Hezbolah i iranskih snaga. 

Ovi napadi su prvi otkako je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prošle sedmice najavio da će SAD povući svojih 2.000 vojnika iz Sirije. Portparol izraelske vojske je potvrdio da su aktivirani sistemi protuzračne odbrane kao odgovor na rakete upućene iz Sirije.

Vjeruje se da je Izrael bio iza serije zračnih napada u prošlosti čija meta su bile iranske i snage Hezbolaha koje se bore zajedno sa snagama sirijske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.