SVIJET

Tramp za svoj zid traži 22 milijarde eura

Američka granica prema Meksiku duga je oko 3.200 kilometara, a predsjednik SAD se nada da će oko 800 kilomera zida izgraditi ili obnoviti do novembra 2020. godine

Tramp očekuje da zid sufinansira i Meksiko. Arhiv

b92.net

26.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je i na Božićnjem okupljanju govorio o zidu prema Meksiku koji svakako želi izgraditi, odnosno povisiti.

To što u Senatu nema podršku za svoj plan, pa je dio američke administracije ostao bez finansiranja i zatvoren je od subote, nije ga omelo.

Ukupno, Tramp za svoj zid traži oko 22 milijarde eura, a kamen spoticanja sada je četiri milijarde eura u 2019. godini. Veliki dio zida će biti, ponovio je Tramp, visok 30 stopa (oko 9 metara), što je otprilike visina jedne trospratnice. On očekuje da zid sufinansira i Meksiko, ali Meksikanci se tom idejom ne bave.  

Američka granica prema Meksiku duga je oko 3.200 kilometara, a Tramp se nada da će oko 800 kilomera zida izgraditi ili obnoviti do novembra 2020. godine, dakle do idućih predsjedničkih izbora.

SAD su od 2006. godine podigle zid na oko 1100 kilometara, uglavnom na saveznom zemljištu i gdje nema prirodnih prepreka za prelazak granice.  

Dosad je napravljeno osam prototipova novog zida, u rasponu od 5,4 metra do devet metara, a testirani su na granici kod San Dijega u pustinji. Četiri stuba su uglavnom betonska, dva uglavnom od metala, a preostala dva su hibridi od betona, metalnih šipki i čelične oplate. 

Testirani su s obzirom na to koliko uspješno sprečavaju ljude da se uspentraju preko njih, probiju se kroz ili iskopaju tunel ispod njih, a pobjednik nije izabran.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.