KAIRO

Dva svrgnuta egipatska predsjednika srela se na sudu

Husni je davao sat i pol dug iskaz u zatvorskom kompleksu najviše sigurnosti na jugu Kaira

U odijelu i sa štapom za hodanje, Mubarak je u sudnicu ušao uz svoja dva sina. nytimes.com

Index.hr

26.12.2018

Bivši egipatski predsjednici, zbačeni Husni (Hosni) Mubarak i zatvorenik Muhamed (Mohammed) Mursi iz Muslimanskog bratstva, susreli su se u srijedu na sudu kad je Mubarak svjedočio protiv Mursija.

Mubarak (90) je davao sat i pol dug iskaz u zatvorskom kompleksu najviše sigurnosti na jugu Kaira, gdje je zatvoren  Mursi. U tamnom odijelu i sa štapom za hodanje, Mubarak je u sudnicu ušao uz svoja dva sina.  

Mursi je nosio zatvorsku odjeću te je sjedio iza debelog stakla i metalnog kaveza, uz ostale istaknute ličnosti Bratstva kojima se sudi. Oko trideset članova porodice, većinom žena, ustalo se kako bi optuženima gestikuliralo svoje poruke na početku i na kraju ročišta.  

Ono je dio ponovnog suđenja u kojem su Mursi i drugi optuženi za organiziranje bjegova iz zatvora i kršenje istočne egipatske granice tokom pobune kojom je u februaru 2011. zbačen Mubarak.

Vidljivo slab Mubarak je zbog starosti sjedio na mjestu predviđenom za svjedoke. Suci su mu postavili niz pitanja o sigurnosnoj situaciji u vrijeme jačanja pobune protiv njegove 30-godišnje vladavine.  

Hrapavim glasom koji je postupno postajao snažniji pa se povremeno činilo da je nestrpljiv, odgovarao je da ne posjeduje informacije i detalje.

Upitan o navodnoj infiltraciji stranih militanata, rekao je da mu je čelnik obavještajnih službi 29. januara 2011. dao informaciju o hiljadama ljudi koji prelaze egipatsku granicu iz Pojasa Gaze kako bi podržali Bratstvo.  

- Rekao mi je da postoje naoružane skupine koje su prešle granice u velikom broju, njih oko 800 - kazao je Mubarak sudu.

No odbio je odgovarati na pitanja o ulogama tih militantnih skupina kako ne bi otkrio državne tajne bez dopuštenja.

Sam Mubarak je bio u zatvoru šest godina nakon revolucije. Dobio je doživotnu kaznu zbog zavjere oko ubijanja demonstranata, no u martu prošle godine te su optužbe odbačene.

Mursi, demokratski izabran nakon revolucije, u zatvoru je otkako ga je godinu kasnije zbacio  Abdul Fatah (Abdel Fattah) al-Sisi, tadašnji šef oružanih snaga i današnji predsjednik.  

On već služi kazne od sveukupno 45 godina nakon što je u odvojenim slučajevima optužen za špijunažu za Katar i sudioništvo u ubistvima demonstranata 2012.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.