ANALIZA

CNN: Ukoliko Makron ne umiri gnjev "žutih prsluka", mogao bi pasti kao žrtva vlastite oholosti

Demonstracije su ogolile duboke podjele u Francuskoj između urbanih elita i ruralnog siromašnog sloja

Makron: Omiljeno englesko djelo Šekspirov "Kralj Lir". Agencije

CNN

27.12.2018

Američka televizijska mreža CNN u opširnom tekstu analizira kako je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prešao put ''od heroja do nule" (hero to zero) i ne uživa više naklonost sunarodnjaka, navodeći paralele između aktuelnog šefa Jelisejske palače i kraljeva. 

Kada je potom 2017. godine pobijedio na predsjedničkim izborima, Makron je popunio tu monarhističku prazninu, suprotstavljajući se populističkom valu koji je zahvatio Evropu.

Prvo obraćanje poslanicima u oba doma parlamenta novoizabrani predsjednik Francuske upriličio je iz nekadašnjeg sjedišta francuskih kraljeva, pozlaćene Versajske palače, kada je obećao da će provesti liberalne reforme i obnoviti dostojanstvo Francuske. 

Međutim, 18 mjeseci kasnije novi "monarh" suočio se s pobunom naroda. Jelisejska polja, avenija razvijena po nalogu Luja XIV, takozvanog Kralja sunca, bila su u plamenu dok su se demonstranti u "žutim prslucima" sukobili sa specijalnom policijom i uzvikivali "Odsijecite kralju glavu", navodi između ostalog CNN.

Demonstracije su, kako se navodi, ogolile duboke podjele u Francuskoj između urbanih elita i ruralnog siromašnog sloja, pobjednika i gubitnika globalizacije.

Kako se mlađahni "jupiterski" lider - koji je preokrenuo politički status quo i poslao etablirane političare u prijevremenu penziju - našao toliko van domašaja i leži li krivica u tome što se okružio tehnokratskim dvoranima ili pak nikad nije ni imao podršku javnosti, pita se CNN.

I mada Makron nije došao na vlast putem nasljednog prava, svoj tron djelimično duguje liderki krajnje desnice Marin Le Pen (Marine), s kojom se takmičio u drugom krugu predsjedničkih izbora, gdje je dobio podršku glasača koji su bili protiv nje. Neko bi možda rekao da nije pobijedila liberalna Makronova agenda, već strah od alternative.

U tekstu se podsjeća i da je Makron rekao da mu je omiljeno englesko djelo Šekspirov (Shakespeare) "Kralj Lir". Međutim, ako Makron ne uspije da umiri gnjev "žutih prsluka" i približi se običnom narodu, odnosno djeluje manje imperatorski - mogao bi, kao i sam kralj Lir, pasti kao žrtva vlastite oholosti, zaključuje CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.