EKONOMIJA

Evropske berze prate rast Wall Streeta, porasle cijene dionica

Analitičari tvrde da ne postoji samo jedan razlog za uspon

Ilustracija

Agencije

27.12.2018

Na evropskim su berzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle zahvaljujući snažnom skoku berznih indeksa na Wall Streetu dan prije, no na tržištima ne vlada euforija. 

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10 sati u plusu 0,4 posto, nakon oštrog pada prije božićnih praznika.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 6.693 boda, a pariški CAC 0,85 posto, na 4.666 bodova. No, frankfurtski DAX skliznuo je 0,25 posto, na 10.606 bodova.

Evropske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok skok cijena dionica na Wall Streetu za gotovo pet posto, što je njihov najveći dnevni dobitak u gotovo 10 godina. Pritom je Dow Jones indeks prvi put u historiji skočio više od 1.000 bodova.

Analitičari kažu da ne postoji samo jedan razlog za taj uspon, osim što je izvještaj Mastercarda pokazao da je praznična potrošnja u SAD skočila za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše u šest godina, na 850 milijardi dolara.

Usto, Bijela kuća pokušala je smiriti tržišta nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak kazao da je Fed jedini problem u američkoj ekonomiji, a mediji su pisali i to da Tramp razmatra mogućnosti smjenjivanja predsjednika američke središnje banke Đeremija Pauela (Jerome Powell). 

No, ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Haset (Hassett) kazao je jučer da Pauel neće ostati bez posla i da je Tramp zadovoljan radom ministra finansija Stivena Mnunčina (Steven Mnuchin).

Mnučin se, naime, našao pod pritiskom nakon što je u nedjelju kazao da je kontaktirao čelnike vodećih američkih banaka od kojih je dobio potvrdu da su te banke "zdrave", odnosno da imaju dovoljno likvidnosti za kreditiranje, uprkos oštrom padu cijena dionica na Wall Streetu.

Mnučin je na taj način pokušao utjecati na stabilizaciju tržišta, no njegove su izjave u ponedjeljak izazvale pad cijena dionica jer su se ulagači pitali nije li situacija gora nego što se misli ako je ministar zvao čelnike najvećih banaka.

Ipak, na azijskim tržištima ne vlada takva euforija kao jučer na Wall Streetu jer su američki terminski indeksi trenutno u minusu oko 0,5 posto i jer su svi razlozi zbog kojih su berze posljednjih dana bile pod pritiskom i dalje prisutni.

Tako i novi podaci, naprimjer iz Kine, ukazuju na usporavanje rasta ekonomije, dok će dio američkih državnih službi ostati zatvoren do početka iduće godine jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u idućoj godini.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros skočio 3,9 posto, na 20.077 bodova, pa je izašao iz područja ''medvjeda'', u koje je uronio u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.