AMERIČKI LIDER

Donald Tramp, nakon Iraka, nenajavljeno posjetio i Njemačku

Rukovao se, razgovarao i fotografirao s vojnicima

Tramp: S Melanijom posjetio Irak i Njemačku. Arhiv

Avaz.ba

27.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), zajedno sa suprugom Melanijom (Melania), u četvrtak je, nakon posjete vojnicima u Iraku, nenajavljeno obišao i američke vojnike u Njemačkoj. 

Po povratku iz Iraka on je sletio u zrakoplovnu bazu ''Ramstein'', gdje se rukovao, razgovarao i fotografirao s vojnicima te potpisivao natpise ''Učinimo Ameriku ponovno velikom'', koje su neki od njih nosili.

Američki predsjednik prethodno je obišao bazu na zapadu Iraka, što je bila njegova prva posjeta američkim vojnicima u inozemstvu.

Nenajavljene posjete

S Trampom su u posjeti boravili i prva dama Melanija Tramp, kao i savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John).

Portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah) izjavila je da se tokom posjete Iraku predsjednik Tramp iz sigurnosnih razloga i kratkog roka u kojem su iračke vlasti obaviještene o njegovoj posjeti nije mogao sastati s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem.

Posjetu američkog predsjednika Donalda Trampa u srijedu lider jednog od dva glavna bloka u iračkom parlamentu Sabah el-Sadi osudio je kao ''grubu povredu suvereniteta Iraka'' i povodom toga sazvao hitan sastanak parlamenta.

- Gotovo je s američkom okupacijom - rekao je El-Sadi, koji predvodi blok Islah, istaknuvši da ''Trampu nije trebalo dozvoliti da dođe kao da je Irak država SAD''.

Povlačenje vojnika iz Sirije

Trampova posjeta Iraku uslijedila je nakon njegove najave da povlači američke snage iz susjedne Sirije.

Tokom nenajavljene posjete Tramp je saopćio svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, tvrdeći da će mnogi početi da razmišljaju na njegov način.

Njegova odluka da Amerikance izvuče iz Sirije zapanjila je njegove savjetnike za nacionalnu sigurnost i saveznike, a što je potaklo ministra odbrane Džima Matisa (Jim Mattis) da podnese ostavku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.