SVIJET

Rusija odbacila ideju o zajedničkoj organizaciji s OPEC-om

Veliki proizvođači nafte za sada neće institucionalizirati sporazum o saradnji

OPEC i Rusija zajedno proizvode više od 40 posto svjetske nafte. Arhiv

Fena

27.12.2018

Nije vjerovatno da će zemlje OPEC-a i drugi proizvođači nafte uspostaviti zajedničku platformu, poručio je Aleksandar Novak, ruski ministar energetike.  Kao jedan od razlog navodi pretjeranu birokratiju i rizik od američkih sankcija zbog monopola. 

Organizacija država izvoznica nafte (OPEC) i ostali veliki proizvođači tog energenta, predvođeni Rusijom, od kraja 2016. godine su se udružili da bi smanjili proizvodnju nafte i utjecali na njenu cijenu. 

OPEC i Rusija zajedno proizvode više od 40 posto svjetske nafte.

Rusko ministarstvo energetike kazalo je da su Moskva i Saudijska Arabija, ključna članica OPEC-a, postigle općeniti sporazum da format OPEC treba biti "institucionaliziran" i produžen do 2019. i narednih godina kako bi nadgledao tržište i zajednički djelovao ako bi to bilo potrebno. 

No, Novak je poručio da je ta ideja odbačena.

- Postoji konsenzus da neće biti takve organizacije. Zato što to zahtijeva dodatne birokratske prigovore vezano za finansiranje, kartele s američke strane. Mislim da se države koje nisu članice OPEC-a ne bi složile jer ne žele biti predmet sankcija - kazao je Novak. 

Predloženom američkom mjerom poznatom kao NOPEC mogle bi se podizati tužbe protiv monopola, no nikad nije osvojena, a raniji američki predsjednici dali su do znanja da će staviti veto na nju. 

Sadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) veliki je kritičar OPEC-a kojeg optužuje za visoke cijene nafte i poziva na povećanje proizvodnje.

- To neće biti organizacija, to je neka vrsta mehanizma saradnje: za sastajanje, raspravu, usvajanje memoranduma i zajedničkih rezolucija - naglasio je Novak o budućoj saradnji unutar saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.