AVANGARD

Putin: Imam raketu koja može pogoditi svaki cilj na Zemlji

Hipersonični projektili mogu nositi nuklearne bojeve glave

Putin: Mijenja ustav da bi ostao na vlasti još pet godina. Arhiv

Večernji.hr

28.12.2018

Vladimir Putin počeo je s pripremama za sljedeće izbore iako je svoj četvrti mandat osvojio u proljeće ove godine.

Već je počeo s uklanjanjem jedine smetnje njegovom ostanku na čelu Rusije. 

Prema sadašnjem ruskom ustavu, niko ne može biti predsjednik države više od četiri puta. Ruska Duma počela je s pripremama za promjenu ustava koja bi omogućila da se Vladimir Putin na mjestu predsjednika zadrži još najmanje pet godina po završetku sadašnjeg mandata. 

– Nijedan zakon nije nepromjenjiv. Sadašnji ustav pisan je prije 25 godina, a to je bilo teško vrijeme. Tada je država bila na rubu kolapsa, naši građani bili su izgubili povjerenje u vlasti. Sada je situacija potpuno drukčija – izjavio je portparol ruske Dume Vječeslav Volodin komentirajući moguću promjenu ustava koji ograničava broj predsjedničkih mandata.

Realno govoreći, na ruskoj političkoj sceni ne postoji osoba koja bi Putina mogla adekvatno zamijeniti.

Nema nikakve sumnje kako je Putin zaista podigao Rusiju iz pepela i ruševina devedesetih, po okončanju ere Borisa Jeljcina. 

Hipersonični raketni sistem

Državu je stabilizirao u političkom i ekonomskom smislu, okončao je vladavinu oligarha, bezakonje i kriminal koji su vladali na ulicama, ali i ponovo izdignuo Rusiju u vojnom smislu. 

A razvoj ruske vojske i dalje traje, posebno u tehnološkom smislu. Vidi se to po predstavljanju novih oružja poput hipersoničnih projektila koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a za proturaketnu odbranu neprijatelja su gotovo neuhvatljivi. Upravo je ovaj sistem Putin iskoristio tokom Božića u svom posljednjem obraćanju javnosti kada je najavio kako će Rusija prvu pukovniju hipersoničnih projektila rasporediti na terenu. Potvrdio je to neposredno nakon što je u svom uredu nadgledao testiranje ovog novog sistema nazvanog ''Avangard''. 

Tom prilikom hipersonična raketa ispaljena je u jugozapadnoj Rusiji i pogodila je, leteći brzinom od oko 22.000 kilometara na sat, metu na dalekom istoku zemlje u Sibiru. 

– Rusija ima novo strateško oružje – poručio je tom prilikom Putin.

Riječ je o ključnom oružanom sistemu, koji se prvenstveno oslanja na svoju veliku brzinu, što ga čini gotovo neuništivim za proturaketnu odbranu ostalih zemalja i može pogoditi bilo koju tačku na Zemlji. 

No, sistem ''Avangard'' nije jedino napredno oružje koje Rusija razvija. Tu su i podvodni dronovi koji mogu nositi atomsko oružje, inače znatno brži od današnjih podmornica ili torpeda. Tu su i napredni sistemi komunikacije koje nije moguće “probiti”, što ruskim postrojbama na terenu daje nemjerljivu prednost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.